Zoeken
sensor hv lijnen

Volker-ES monteert sensoren om capaciteit HV-net te verbeteren

Dynamic Line Rating

Het hoogspanningsnet kan slimmer benut worden. Weer omstandigheden hebben namelijk invloed op de capaciteit van het net. Door het gebruik van sensoren kan TenneT nu de temperatuur en de ‘doorhang’ van de hoogspanningslijnen meten. Met deze informatie kan de capaciteit van de lijnen dynamisch benut worden en kan er wel tot 30% meer stroom door de lijnen getransporteerd worden. Dit noemt TenneT Dynamic Line Rating.

sensor hv lijnen 2

Wind en kou zijn gunstig voor de netcapaciteit

Hoe werkt het; door het transporteren van elektriciteit worden de geleiders in de HV-lijnen warm, waardoor de geleiders zakken, wat doorhangen wordt genoemd. Dit beperkt de maximale transportcapaciteit van een HV-verbinding. Het weer kan een gunstig effect hebben op de koeling van de geleiders. Bij lage temperatuur maar vooral door wind, wordt de lijn meer gekoeld, waardoor er minder doorhang plaatsvindt. In zo'n geval kan er dus op een veilige manier meer stroom worden getransporteerd. 

Volker Energy Solutions heeft de afgelopen tijd voor TenneT door het hele land deze sensoren opgehangen in het 380kV net, die iedere vijf minuten de doorhang en de transportcapaciteit meten. Dit was een veelzijdige klus, waarvoor wij ondermeer de werkvoorbereidingen, het VGM-plan, de nulmetingen en de afstemming met de perceeleigenaren gedaan hebben.