Zoeken
breukelen-kortrijk-trafo.jpg

Trafotransport

Dicht aan de A2 verrijst het nieuwe 380/150 kV hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk. TenneT en Volker Energy Solutions realiseren dit project in de vorm van een alliantie waarbij partijen naast elkaar opereren. In september 2016 vond een mijlpaal in dit project plaats: het transport van de transformator. Een groot deel van de voorzieningen die nodig zijn voor het transport van deze kolos die 325 ton weegt, zijn door Volker Energy Solutions aangelegd.

Op 24 september 2016 laat in de avond kwam de transformator per schip aan over het Amsterdam-Rijnkanaal. Met een grote kraan werd de transformator van het schip afgetild en op transport gezet. Op zondagochtend 25 september arriveerde de transformator op de tussenbestemming, Shellstation Ruwiel langs de A2. Tijdens het tweede transportweekend is de transformator op zaterdag 8 oktober laat in de avond vanaf deze tussenbestemming over de A2 naar station Breukelen-Kortrijk gereden. Aangekomen bij station Breukelen-Kortrijk ging de transformator over de hellingbaan naar beneden naar de eindbestemming. Op zondagochtend 9 oktober arriveerde de trafo op het station. Een groot transport, want de transformator is 12,5 meter lang, 3,5 meter breed en maar liefst 6 meter hoog. De foto spreekt voor zich;

Waarom station Breukelen-Kortrijk?

In Breukelen-Kortrijk wordt gewerkt aan een uitbreiding van het net. Het regionale 150 kV-net wordt aan het landelijke 380 kV-net gekoppeld. De transformator wordt op dit station met name ingezet om 380 kV om te zetten naar 150 kV. Zo kan van het landelijke 380 kV-net worden ingevoed op het regionale 150 kV-net. In de loop van 2017 gaat dit station in bedrijf.