Zoeken

Als je nooit buiten komt, ga je het niet snappen

Ronald de Vrieze, werkvoorbereider Kabels

'Wat ik leuk vind in mijn baan is dat het een combinatie is van binnen- en buitenwerk. Ik ben geen type om een hele dag binnen te zitten, maar ook niet een type die een hele dag buiten bivakkeert. Die afwisseling is al van jongs af aan aanwezig, dit is de ideale mix. Als ik op een project zit, maakt dat het makkelijker om naar buiten te stappen. Je doet het namelijk echt samen. Ik kan dingen bedenken of opschrijven hoe iets zou moeten gaan, maar uiteindelijk zijn het de collega's buiten die het ook echt maken. Het is heel belangrijk dat er naar hen geluisterd wordt. Dus als er gezegd wordt; dit werkt niet of we moeten het zo doen, dan sta ik daar altijd voor open om tot de beste werkmethode te komen'.

RDV WVB
WVB kabels

Vroege vogel

Ronald is alweer bijna 14 jaar geleden bij Visser & Smit Hanab gestart. Zijn affiniteit voor techniek kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Op de boerderij waar hij is opgegroeid werd dit al vroeg duidelijk. ‘Techniek trok me als kind al aan, zonder een specifiek idee te hebben welke richting. Per toeval ben ik op de opleiding Infratechniek gestuit, de richting grond- weg- en waterbouw. Op het moment werk ik op het project Zeeuws Vlaanderen en Zuid Beveland. Ik woon zelf in Zierikzee. Voor mij maar 25 minuutjes rijden, dat heb ik in die 14 jaar tijd nog nooit meegemaakt. Hiervoor zat ik ook in Groningen, dat wisselde ik dan af met Zeeland. In Zeeland begin ik tussen 6.30-7.00 uur. Een beetje de macht der gewoonte. Ik ben gewend dat ik altijd ver moet rijden, het zit in mijn systeem om vroeg te vertrekken en ga uiterlijk om 6 uur van huis'. 

Ronald begint zijn dag met mailtjes of waar hij de dag ervoor mee is gestopt, bijvoorbeeld met opstellen van plannen. ‘Ik kijk wat prioriteit heeft. En vrijwel altijd komen er telefoontjes en mailtjes tussen de werkzaamheden door met vragen om iets na te kijken, te controleren, aan te passen of te bestellen/regelen voor de uitvoering. Bijvoorbeeld  m.b.t. maatvoering, werkafspraken, een specifiek vergunningvoorschrift of bestellen van materiaal/materieel. Als ik een rondje maak over het project, stel ik vragen om te kijken of de onderdelen en werkmethodes die in de voorbereiding zijn vastgelegd begrijpelijk zijn en ook toegepast worden zoals het is bedacht. Want in de uitvoering kunnen situaties afwijken waardoor werkzaamheden net iets anders uitgevoerd moeten worden en waar we een volgende keer rekening mee kunnen of moeten houden'. 
 

Kabels wvb 2

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van Ronalds werk

'Eigenlijk is veiligheid onderdeel van ieders werk, iedereen is ermee bezig of het nu altijd wordt opgeschreven of niet. Deels komt dat ook door alle campagnes die zijn gevoerd en natuurlijk ook doordat er uit de markt veel meer aandacht voor is gekomen. Dat heeft ook zeker bijgedragen. Daarnaast word ik er ook mee gevoed door de jongens buiten. Als iemand zegt: goh ik loop hier nu tegenaan, er moet dit of dat worden gedaan om veiliger te kunnen werken, dan doen we dat. Het lijken soms kleine dingen maar door goed samen te werken en communiceren kun je echt een verschil maken in veiligheid. Vaak oogt het werk makkelijk, maar in de praktijk zitten er meer haken en ogen aan dan je denkt.’

 

WVB Kabels 4

Zo vrij als een werkvoorbereider

Als werkvoorbereider kan Ronald zijn werk flexibel indelen en dat past goed bij hem. ‘Als ik een dag met financiën bezig ben geweest, met meer- en minderwerk en me blind heb zitten staren op getalletjes, dan stop ik soms vroeger. Dan is er niemand die daar wat van zegt. En als ik ’s-avonds nog aan het werk ben, dan hoor je mij ook niet. Dat is de vrijheid die ik als werkvoorbereider heb. Daar heb ik een goede balans in gevonden.’

Het geeft Ronald veel voldoening als een project goed wordt afgerond. ‘Ja, dat zijn wel de leuke dingen. Dat je met elkaar weet dat het niet makkelijk was, en ook best arbeidsintensief, dat het zweet heeft gekost, maar dat het samen toch maar weer gelukt is'.